ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ:ЦІКАВО?!

Ми продовжуємо знайомити вас із роботою працівників Сумського НДЕКЦ МВС у нашій рубриці #цікаво_з_експертами та поговоримо про роботу судових експертів відділу досліджень матеріалів, речовин і виробів. Судові експерти цього відділу — справжні фахівці, віддані своїй справі. Щодня вони проводять кропітку роботу по дослідженню великої кількості найрізноманітніших об’єктів, кожен із яких є по-своєму унікальним.

Відділ досліджень матеріалів, речовин і виробів складається із двох секторів: сектору фізико-хімічних досліджень та сектору досліджень наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Співробітниками сектору фізико-хімічних досліджень виконуються судові експертизи за такими напрямами:

  • дослідження нафтопродуктів та пально-мастильних матеріалів;
  • дослідження волокнистих матеріалів та виробів з них;
  • дослідження спеціальних хімічних речовин;
  • дослідження металів і сплавів;
  • дослідження вибухових речовин, продуктів вибуху та пострілу;
  • дослідження спиртовмісних сумішей.

При дослідженні застосовуються найрізноманітніші фізико-хімічні методи – від крапельних кольорових реакцій, які проводяться для попереднього аналізу та обрання подальшого напрямку, в якому має рухатися експерт в своїй роботі, і до сучасних методів досліджень із застосуванням складного аналітичного обладнання (газової хроматографії, рентгено-флюоресцентної спектроскопії тощо). Сукупність застосованих методів досліджень дозволяє дати точний та науково обґрунтований результат.      

«Сектор фізико-хімічних досліджень – це не тільки значна кількість виконаних нами експертиз з метою супроводження розкриття злочинів та застосування нового обладнання. Сектор фізико-хімічних досліджень – це, передусім, наші люди, експерти з величезним досвідом роботи, багажем знань та практики, які можуть вирішити найскладніші завдання. Вони багато знають та вміють, але постійно навчаються чомусь новому. І це надзвичайно важливо в нашій роботі», — зазначає Ірина Бруньова, завідувач сектору фізико-хімічних досліджень відділу досліджень матеріалів, речовин і виробів Сумського НДЕКЦ МВС.

У експертів завжди вистачало роботи, оскільки вони проводять дослідження в рамках розслідування великої кількості різних кримінальних правопорушень. Але обсяг їх роботи суттєво зріс за останній рік, бо до сектору останнім часом надходить велика кількість об’єктів за напрямом досліджень вибухових речовин, продуктів вибуху та пострілу, пов’язаних із збройною агресією з боку рф.