ЯКІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОВОДЯТЬ У ДНК-ЛАБОРАТОРІЇ СУМСЬКОГО НДЕКЦ МВС?

Уже понад 2 місяці в Сумах функціонує сучасна ДНК-лабораторія на базі Сумського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. За цей час наші фахівці провели вже понад 50 молекулярно-генетичних експертиз.

Головними напрямками роботи ДНК-лабораторії є криміналістична ідентифікація людини, її слідів і встановлення родинних зв’язків. Молекулярно-генетичні експертизи також сприяють розкриттю злочинів.

Установити пряму біологічну спорідненість між батьком, матір’ю та дитиною можна двома шляхами:

  1. Особисте звернення до Сумського НДЕКЦ МВС та проведення молекулярно-генетичної експертизи в приватному порядку. Це платна послуга. Замовник отримує висновок експертного дослідження в письмовому вигляді на руки.
  2. Звернення громадян до суду особисто або через юридичного представника та, як наслідок, винесення судом ухвали про призначення експертизи. Громадяни отримують результати експертизи через суд.

Підкреслимо, що в цивільних провадженнях участь матері дитини обов’язкова!

Встановлення ДНК-співпадіння з родичами загиблих чи зниклих безвісти військовослужбовців проводиться лише в рамках кримінальних проваджень. Ця послуга є безкоштовною! Висновок громадянам надає ініціатор проведення експертизи (слідчий, суд).

Поставити запитання та звернутися за проведенням досліджень Ви можете за телефоном Сумського НДЕКЦ МВС (0542) 66 77 15.

Сучасне обладнання, – система для ідентифікації особи RAPID HIT ID, – дозволяє суттєво скоротити час від проведення судової молекулярно-генетичної експертизи до поміщення в Центральний облік генетичних ознак людини. Враховуючи той факт, що раніше в Сумській області зовсім не проводилися молекулярно-генетичні дослідження, це є початком нової сторінки в роботі експертної служби Сумщини.